Δευτέρα, 01 Αύγουστος 2016 15:14

Αποστολή: Κάτι σπασμένο

Αποστολή: Κάτι σπασμένο ή κάτι που έχει καταστραφεί

2 Αυγούστου #KE2016gr

Σπασμένος Καθρέπτης... 7 Χρόνια Γρουσουζιάς!

Υπάρχει η αντίληψη πως εάν κάποιος σπάσει έναν καθρέφτη, θα έχει επτά χρόνια γρουσουζιάς και δυστυχίας.Είναι αρκετοί οι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν πως σχηματίστηκε αυτή η πεποίθηση και πως εδραιώθηκε.

Μία εκδοχή είναι πως τον 16ο αιώνα, οι Ρωμαίοι είχαν αναπτύξει την τέχνη της κατασκευής καθρεφτών από γυαλί. Οι πρώτοι πρώτοι καθρέπτες ήταν μικροί, ενώ αργότερα που μπόρεσαν να κατασκευάσουν μεγαλύτερους στο μέγεθος του σημερινού “ολόσωμου”, η αξία τους ήταν υπερβολική.

Οι καθρέφτες ήταν τόσο ακριβοί που οι μόνοι που μπορούσαν να αποκτήσουν έναν καθρέπτη ήταν οι Βασιλιάδες και οι ευγενείς.

Η αξία ενός τέτοιου καθρέφτη ισοδυναμούσε με τους μισθούς ενός μικρομεσαίου ανθρώπου για επτά χρόνια. Μία άλλη πιθανή εξήγηση στηρίζεται στην άποψη που θέλει την ψυχή να παγιδεύεται στον καθρέφτη. Εάν έσπαγε ένας καθρέφτης, ήταν σαν να σπάει ή να παραμορφώνεται η ψυχή. Από αυτό ξεπηδούν διάφορες ερμηνείες σχετικά με το πώς προκύπτει η κακή τύχη.

Σε κάποιους πολιτισμούς, η ψυχή παγιδευόταν στον παραμορφωμένο κόσμο του σπασμένου καθρέφτη. Σε άλλους, η ψυχή φθειρόταν από το σπάσιμο του καθρέφτη.

Κάποιοι πίστευαν πως η ψυχή αναζωογονείται κάθε εφτά χρόνια. Όπως και να το δει, λοιπόν, κάποιος, για εφτά χρόνια είτε θα βασανίζεται η ψυχή είτε θα δοκιμάζεται η υγεία, μέχρι να έρθει η αναζωογόνηση.

Αποστολή: Γίνε εξερευνητής του κόσμου και μοιράσου το δικό σου εύρημα από την σημερινή αποστολή στα κοινωνικά δίκτυα.

Ανάρτησε ένα σχόλιο, μια φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα απόσπασμα σε συνδυασμό με το hashtag #ΚΕ2016gr και αντιγράφοντας αυτό το κείμενο πάρε μέρος στο πανελλήνιο παιχνίδι εξερεύνησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος! http://network.nlg.gr/event/apostoli-kati-spasmeno-i-kati-pou-echi-katastrafi/