Κυριακή, 25 Σεπτέμβριος 2016 00:52

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ "Βία και Ανεκτικότητα"

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

" Βία και Ανεκτικότητα ", μια συνέργεια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου, του 2ου ΓΕΛ Κορίνθου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών. Ευριπίδη, Τρωάδες [...]

Το έργο αποτελεί ένα σύγχρονο και ταυτόχρονα διαχρονικό μανιφέστο ενάντια στη βία από τον άνθρωπο στον άνθρωπο, μια έλλογη διαμαρτυρία ενάντια σε κάθε πόλεμο.

Γιατί, δυστυχώς, όσο καλά κι αν γνωρίζουμε, όσο κι αν είμαστε βομβαρδισμένοι σήμερα – από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και το διαδίκτυο – από τις εικόνες καταστροφής και θρήνου που φέρνει μαζί του ο πόλεμος, φαίνεται πως δεν καταφέραμε μετά από τόσους αιώνες να τον εξορίσουμε, σαν άλλοι Δικαιόπολεις, από το σύμπαν της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Κι έτσι μπορούμε ακόμη, αστόχαστα, να μιλούμε για νικητές και ηττημένους αγνοώντας τάχα τον λόγο του ποιητή: "Είναι μωρός εκείνος από τους θνητούς που εκπορθεί πόλεις, όποιος ναούς και τύμβους, τα ιερά των κοιμηθέντων ερημώνει, αφανίζεται κι αυτός ο ίδιος μετά".

(Από το πρόγραμμα της παράστασης Τρωάδες του Ευριπίδη, ΚΘΒΕ / Καλοκαίρι 2009) Ανεκτικότητα Η 16η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας, καθιερώθηκε από την UNESCO το 1995, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού, σε μια εποχή όπου τα στερεότυπα, το μίσος και η άγνοια απειλούν τις κοινωνίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Ανεκτικότητα σημαίνει εκτίμηση σε κάθε ανθρώπινο πολιτισμό, αναγνώριση των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών του Άλλου. Η ανεκτικότητα δεν αποτελεί μόνο ηθικό καθήκον, αλλά επίσης πολιτική και νομική υποχρέωση για τα άτομα, τις ομάδες και τα κράτη. Όπως έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν: «Όλοι μας έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτούς που είναι ευάλωτοι στις διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκεύματος, εθνικότητας, γλώσσας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων παραγόντων.

Η ανεκτικότητα μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην προκατάληψη και το μίσος»[...] .

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες