Σάββατο, 25 Αύγουστος 2012 06:53

Oλοκλήρωση της καλοκαιρινής εκστρατείας «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής εκστρατείας «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη»
της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

38 ΔΡΑΣΕΙΣ και μια …ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ…


...είναι ο τελικός απολογισμός της καλοκαιρινής εκστρατείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας , της δημιουργικότητας και της καινοτομίας! Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου εμπνεύστηκε από το όραμα του Future Library ,το υιοθέτησε και έδωσε τον καλύτερο εαυτό της στην προσπάθειά της να αντισταθεί στην απαισιοδοξία που επιβάλλει η καθημερινότητα , χαρίζοντας χαμόγελα ελπίδας και αισιοδοξίας όχι μόνο στα παιδικά και εφηβικά πρόσωπα αλλά και στους γονείς και σε άλλους ενήλικες. Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας πήρε τη μορφή …γεωμετρικής προόδου. Καθημερινά το ενδιαφέρον του κόσμου πολλαπλασιαζόταν και οι προσφορές εθελοντισμού και εμψυχωτών αυξάνονταν. Αποτέλεσμα : 38 δράσεις και εκατοντάδες συμμετοχές παιδιών (705  συνολικά) που, όπως δήλωσαν πολλά από αυτά ,έζησαν ένα ανέλπιστα ονειρεμένο καλοκαίρι στη …Βιβλιοθήκη!!!

Η αρχή έγινε στις 2 Ιουλίου με την εκδήλωση “ Γνωρίζω το γείτονά μου ”.

 

212 image002 image003
image001 image001 224

 

Παιδιά από όλες τις γειτονιές της Κορίνθου, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της
και κάποια απ’ αυτά με χώρες καταγωγής τους από την Ευρώπη την Ασία την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αφού γνωρίστηκαν , έκαναν όλοι μαζί το πρώτο ταξίδι τους στις γλώσσες, στους μύθους στις γεύσεις και στις παραδόσεις των χωρών τους. Ακολούθησαν κι άλλα παιδιά κι ..άλλα ταξίδια. Ταξίδια στο παρελθόν, στα χρόνια του μυθικού Πήγασου και της Μήδειας, στα χρόνια του Περίανδρου, του Διογένη και του Αλέξανδρου, αλλά και στο μέλλον της φυσικής και των μαθηματικών με το …μποζόνιο του Χιγκς!

image005 123 062

 image006 image007 image008

.…Και στο παρόν. Στο Αρχαίο λιμάνι για παρατήρηση και καταγραφή της ζωής των πουλιών καθώς και εκπαίδευση και χρήση πυξίδας .

image999  040 053

Στον «Κήπο της Αφθονίας» στο Λέχαιο για γνωριμία με τις ήπιες μεθόδους καλλιέργειας της γης και τη σημασία της διατήρησης και διάδοσης παραδοσιακών σπόρων.

image009 309 044

Στον Αρχαίο Δίολκο ως τη σύγχρονη Διώρυγα.

image010 image011 image012

Στην ανασκαφή στην Αρχαία Κόρινθο και στο …εργαστήρι του γλύπτη στην Πινακοθήκη!

image013 image014 image015

 image016 116 111


Ταξίδια στο χώρο της φαντασίας με τους ήρωες των βιβλίων! Ταξίδια στη μουσική και στους ήχους! Ταξίδια στο …Νότο της Ευρώπης με μια βαλίτσα , μουσική και θεατρικό παιχνίδι! Και παιχνίδια ,κατασκευές ,μαθήματα φωτογραφίας και εικαστικές δραστηριότητες! Και μαμάδες ,μπαμπάδες γιαγιάδες …με τα μωρά στη Βιβλιοθήκη!

image017 image018 023

Άξονας όλων αυτών ,τα βιβλία! Τα καινούρια και τα …παλιά βιβλία της βιβλιοθήκης!

image019 image020 002

Και οι υπέροχοι εθελοντές! ΟΙ 40 και πλέον εθελοντές και εμψυχωτές των δράσεων της Βιβλιοθήκης που χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα . Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου τους ευχαριστεί θερμά*. Στις 38 δράσεις της Βιβλιοθήκης πήραν μέρος παιδιά ηλικίας 2 έως 15 ετών. .
Η καλοκαιρινή εκστρατεία όμως έκλεισε με μια …αντίδραση από τα μεγαλύτερα παιδιά!!! Κορίνθιοι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών με τα χρώματα στα χέρια, αντέδρασαν στην άχρωμη , αδιάφορη και με όψη γκαράζ ,είσοδο της Βιβλιοθήκης!
 

image021 image022

Η αλλαγή , εκπληκτική!

image023 image024 image025

Και μαζί της η καινούρια ιδέα: η είσοδος της Βιβλιοθήκης (σε προαποφασισμένα χρονικά διαστήματα )να αποτελεί τον καμβά για τις… νέες τάσεις στο χώρο της …τοιχογραφίας(!) και πάντα από τα παιδιά της πόλης. Άλλωστε, το γκράφιτι που σημαδεύει εικαστικά τις επιφάνειες , είναι ο απόγονος των συμβόλων και εικόνων που βρέθηκαν στις σπηλιές της προϊστορικής περιόδου και που στόχο είχαν τη σφραγίδα της ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο αλλά και την επικοινωνία . Και η Βιβλιοθήκη, αυτό επιδιώκει!

*Όλοι όσοι εθελοντικά συνέβαλλαν για την πραγματοποίηση της Καλοκαιρινής εκστρατείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου :

1. Γιάννης Βαρελάς
2. Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου
3. Νατάσσα Γεωργίου
4. Βάνα Γιακουμάκη
5. Μαρίνα Γκίκα
6. Μαρία Δημητριάδη
7. Κατερίνα Δασκαλοπούλου
8. Σοφία Δασκαλοπούλου
9. Αριστέα Καλογεροπούλου
10. Νίκος Καναρέλης

11. Μαρία Καρακατσάνη
12. Ρωξάνη Κασλικ
13. Κατερίνα Κολόκα
14. Φωτεινή Κούλη
15. Διαμαντούλα Κουμπάρου
16. Παυλίνα Λουκή
17. Μαρία Λύρα
18. Λένα Μακροπούλου
19. Παγώνα Μούτσου
20. Τατιάνα Μπεζούμ
21. Μαρινέλα ( Duri) Ντούρη
22. Μιχαλίτσα Ξύδη
23. Ντίνα Ξύδη
24. “Ο Κήπος της Αφθονίας” , εθελοντική ομάδα
25. Γιάννης Παπαγιαννόπουλος
26. Φάλια Παπαγιαννοπούλου
27. Ντιάνα Πέππα
28. Ράνια Σαζακλή
29. Αντιγόνη Μπουζούρα - Σιούλα
30. Ευάγγελος Σπινθάκης (Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας)
31. Πετρούλα Στέφα
32. Τόνια Τζαναβάρα
33. Ζέτα Τσώρη
34. Δώρα Φιλάνδρα.
35. Ιουλία Τζώνου - Herbst και η ομάδα των βοηθών της( Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών ).
36. Θάνος Χαρτοφίλης 

…Τους ευχαριστούμε ακόμη μια φορά!

Επίσης ευχαριστούμε την εταιρεία “ Λαρσινός ΑΕ ” και τον κ. Φώτη Φόρτη χορηγούς των δράσεων της Βιβλιοθήκης.

Ο πρόεδρος
του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Παναγιώτης Λαμπρινός
 και τα μέλη του Δ.Σ.


Η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης                                                                                      Η υπεύθυνη του προγράμματος 


Μαρία Λύρα                                                                                                                                          Ράνια Σαζακλή