Πέμπτη, 03 Νοέμβριος 2016 10:50

ORANGE WATER Contemporary Art Festival

ΔελτίοΤύπου

ORANGE WATER Contemporary Art Festival

έκθεση «FataMorgana», Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται η τελευταία έκθεση των δράσεων του εικαστικού φεστιβάλ «OrangeWater» για το 2016. Η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου φιλοξενεί την έκθεση «FataMorgana» του Eλληνο-Oλλανδικού φεστιβάλ έως την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου.

Την Κυριακή, ημέρα των εγκαινίων, θα παρουσιαστεί η performance«Στην Αγκαλιά των Άστρων» του εικαστικού Δημοσθένη Δαββέτα, όπου ο καλλιτέχνης θα απαγγείλει ποίηση συνοδεία μουσικής και ταυτόχρονα θα ζωγραφίσει ζωντανά στο χώρο. Το κοινό θα παρακολουθήσει τη συνύπαρξη του ποιητικού λόγου του Δ. Δαββέτα με το μουσικό λόγο του κιθαρίστα Δημήτρη Σουκαρά σε μια performance, που θέλει να μας δείξει πως και πώς οι Τέχνες συναντώνται στο επίπεδο της δημιουργικότητας. Θα παρουσιαστούν ποιήματα από τις ποιητικές συλλογές «Ήχοι του σύμπαντος» (εκδόσεις Πληθώρα) και «Η απιστία των Άστρων» (Εκδόσεις Βακχικόν).

Το «OrangeWater» - το εικαστικό φεστιβάλ που συγκέντρωσε και φέτος το καλοκαίρι τα βλέμματα του φιλότεχνου κοινού πανελλαδικά, παρουσίασε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο «TheLoft» στο κέντρο της Αθήνας, τον κατάλογο με φωτογραφίες έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών καθώς και των χώρων που φιλοξένησαν τις εκθέσεις το καλοκαίρι. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν την έκθεση που τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, κύριος CasparVeldcamp.

Στην Κόρινθο, το OrangeWaterFestivalολοκληρώνεται μετά από το ταξίδι του στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάρου, το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στον Καθολικό Ναό Αγίου Ρόκκου Χανίων, στην Καθολική Σχολή Νάουσας Πάρου, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 6 Νοεμβρίου -  8 Δεκεμβρίου 2016

Ωράριο Λειτουργίας:    Δευτέρα – Παρασκευή   9:00 - 14:00 μ.μ.

                                    Παρασκευή  6-8 μ.μ.

                                    Σάββατο  10-13.00μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 4

Τηλ.: 27410 20120

Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://pinakothiki-korinthos.gr/

https://www.facebook.com/orangewaterart/?ref=ts&fref=ts

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Δήμητρα Χανιώτη, Ευγενία Κουμάνταρου, HenkCrouwel, Δημοσθένης Δαββέτας, Στέλιος Ντεξύς & Μυρτώ Βουνάτσου, Απόστολoς Φανακίδης, Joachim- LotharGartner, EefdeGraaf, FransHorbach, Μελίνα Καχριμάνη, Μαριγώ Κάσση, Kelly, Ιωάννης Κολιός, Πελαγία Κυριαζή, FrankLenferink, Βαγγέλης Λιουδάκης, Κυριάκος Μορταράκος, JanMulder, AnjaNieuwold, GertvanOortmerssen, Νίκος Παπαδημητρίου, EvaPetric, Σπυριδούλα Πολίτη, Φωτεινή Πούλια, BertvanSante, WalterSimon, JeffVanderpool, Ινώ Βαρβαρίτη, Ιωάννα Βασδέκη,  RuudVenekamp, BarbaradeVries, DignaWeiss, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Αποστόλης Ζολωτάκης, Ελένη Ζούνη.

«Fata Morgana», εννοιολογικό πλαίσιο:

Η Fata Morgana ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία, αδελφή του βασιλιά Αρθούρου. Με τις μαγικές της δυνάμεις μπορούσε να εμφανίζει ψεύτικες εικόνες κάστρων που αιωρούνταν επάνω από τις ακτές. Από αυτήν δανείστηκαν το όνομά τους πληθώρα φαινομένων ανά τους αιώνες, που εξηγούνται μέσω της φυσικής επιστήμης με απλή ή σύνθετη μορφή: από την εμφάνιση νερόλακκων στην έρημο και «υγρού οδοστρώματος» σε δρόμους με αυξημένη θερμοκρασία, μέχρι την όρθωση κάστρων και πόλεων που πλέουν στα σύννεφα, Ο μύθος του Ιπτάμενου Ολλανδού, η βύθιση του Τιτανικού, η οροσειρά που είδαν οι πρώτοι εξερευνητές στον παγωμένο Βόρειο Πόλο, οι παρελαύνοντες Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης, η επιπλέουσα πόλη του πατέρα Domenica Giardina και πλήθος άλλων γεγονότων δύνανται να σχετισθούν με τις οπτικές ψευδαισθήσεις της Fata Morgana και τα αποτελέσματα αυτών.

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζολωτάκης

  • Έκθεση εικόνων